Pivo, mléko, jogurt. Jak se to rýmuje.

Zvyky některých národů jsou skutečně zvláštní, Češi nejsou výjimkou. Pro nás je ovšem nepochopitelná jedna věc, která je v Bulharsku úplně normální. Dát si v restauraci džbán mléka, kysaný mléčný nápoj nebo jogurt a klidně dohromady s pivem nebo pálenkou.

Bulhaři konzumují mléčné nápoje ve velkém. Na ulicích jsou kromě automatů na kávu (ty jsou tak 100 metrů od sebe) také automaty na mléčné výrobky. Žádná snídaně se neobejde bez ayranu (mléčný nápoj podobný kefíru), mléka nebo jogurtu. Výběr jogurtů je obrovský a škála tučnosti pro nás skoro až šokují. Rozdíly v tučnosti jsou totiž velmi malé. Takže na pultech obchodů můžete najít od jedné značky jogurt s tučností 0,1%, 0,5%, 1,1%, 1,9%, 2,3% atd. až po nějakých 7%.

Zdroj: Lactima Balkan

Posedlost mléčnými nápoji se projevuje i v restauracích. Těžko si u nás můžeme představit, že si host objedná karafu s mlékem, sklenici s kostkami ledu a pálenku. Ten led ale není určen pro tu pálenku, dává se do mléka! Během večeře si pak klidně objedná ještě pivo a vše v pohodě konzumuje.

Zdroj: Wikipedia

Při jídle je hodně obvyklé pít také nejoblíbenější bulharský nápoj ayran. Často se ještě přidává kopr, česnek a okurka. Ostatně jedna z polévek, kterou najdete na jídelním lístku každé restaurace je tarator. Jedná o studenou polévku z mléka nebo ayranu, s na kostičky nakrájenou okurkou a ochucené česnekem. A můžete to klidně zapít pivem, vínem nebo si dát navrch pálenku. Tradiční bulharská pálenka je rakije, ale hodně se pije i místní brandy s názvem Pliska.

Zdroj: The Road Forks

Jak je vidět, návštěva bulharské restaurace může být pro nás docela dobrodružství. Ale nabídka jídel a jejich kvalita je opravdu skvělá a stojí za to zkusit i ty netradiční kombinace.

2
0

3 thoughts on “Pivo, mléko, jogurt. Jak se to rýmuje.

  1. jj, přesně tak to je, ale kvalita jogurtů je proti nám mnohem lepší, s tím pivem je to sice horší, ale ne tak, jak si tady hodně lidí myslí 😁🥛🍺

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.